Bröderna Gustafsson

Bröderna Karl-Arne och Lars-Åke Gustafsson och är båda dragspelare som fastnat för den svenska folkmusiken. Vi började spela dragspel i Hedemora kommunala musikskola 1974 respektive 1980 och har sedan dess, både var för sig och tillsammans, gett ett flertal konserter och underhållningsprogram.


I juni 1986 blev Vi tillfrågade om att tillsammans med riksspelmannen Hans Nordh medverka vid en friluftsgudstjänst vid Riskebo fäbodar. Eftersom Vi då inte var så väl bevandrade med folkmusiken tackade Vi med viss tvekan ja till detta och förlitade oss på Hans kunskaper och erfarenhet. Eftersom prästen vid detta tillfälle var Bernt Bergström, dåvarande komminister i Långshyttan, diktare och god vän till alla tre musikanterna satte även det sin prägel på programmet.


Traditionen med Gudstjänst i Riskebo har fortsatte sedan ett antal år till och Bröderna Gustafsson var med varenda år, första åren tillsammans då med Hans Nordh och sedan på egen hand. 1998 var det till och med så att vår biskop, Claes-Bertil Ytterberg, skulle medverka och Vi hade bestämt ett datum i början av juli som skulle passa honom. Tyvärr visade det sig att Vi båda var upptagna denna helg och skulle vara tvungna att tacka nej för första gången på tretton år. Det ordnade sig dock ändå, för när biskopen fick reda på detta ändrade han sin semester så att Vi skulle kunna vara med.


Under alla dessa år har Vi haft stor hjälp och fått mycket inspiration från Bernt Bergström som alltså var en av dem som fick oss in i denna musik. Han tillhörde nämligen en av dem som träffat många av de stora spelmännen från Hälsingland. Genom åren har han kommit med tips på låtar, berättat historier och anekdoter runt låtarna och deras upphovsmän samt stöttat oss på olika sätt. För detta är Vi väldigt tacksamma.

År 2002 spelade Bröderna in CD:n "Folkmusik på Dragspel" som fått väldigt bra kritik från olika håll. Bl a har det sagts att "Det låter som fiol - fast på dragspel". Med bakgrund av att dragspelet är något illa sett i folkmusikkretsar är det ett väldigt positivt uttalande.

Andra ensembler som Lars-Åke Medverkar i:

Accordion Jazz Quartet

Accordion Jazz Quartet är en relativt nystartad grupp som spelar jazzmusik med dragspelet som huvudtema.

Bröderna Gustafsson

Bröderna Karl-Arne och Lars-Åke Gustafsson och är båda dragspelare som fastnat för den svenska folkmusiken.

Lena och Lars-Åke

Tillsammans med Lena Olofsson underhåller Lars-Åke gärna på bl a äldreboenden.